Op Weg Naar Marathon – Deel 7 – De geboorte van de Marathon

  • -

Op Weg Naar Marathon – Deel 7 – De geboorte van de Marathon

Category : Uncategorized

parcours marathon - athene

parcours marathon – athene

 

 

Op zondag 9 november a.s. loopt een groep enthousiaste BRC lopers de Marathon van Athene. Het is een legendarische marathon tussen Marathon en Athene in Griekenland. Het is niet alleen de eerste officiële marathon die ooit is gehouden maar ook de naam marathon komt hier vandaan. Wat heeft de marathon met Marathon te maken? En wat is zo speciaal aan de plaats Marathon? Erik van Houten neemt ons in een aantal afleveringen mee in deze boeiende geschiedenis. 

Hoe het ook zij: Marathon is een monument geworden in de Griekse en Europese geschiedenis. We maken een grote sprong in de tijd. In de negentiende eeuw was het de Britse dichter Robert Browning die het gehele verhaal van de Slag bij Marathon in dramatische woorden neerzette. Bij de dichter Browning  ontstond de mythe van de soldaat die in volle wapenuitrusting naar Athene rent. De legende van de marathon was geboren.

Unforeseeing one! Yes, he fought on the Marathon day:
So, when Persia was dust, all cried “To Akropolis”!
Run, Phidippides, one race more! the meed is thy due!
‘Athens is saved, thank Pan,’ go shout!” He flung down his shield,
Ran like fire once more: and the space ‘twixt the Fennel-field
And Athens was stubble again, a field which a fire runs through,
Till in he broke: “Rejoice, we conquer!” Like wine thro’ clay,
Joy in his blood bursting his heart, he died—the bliss!

De Franse filosoof Michel Bréal kende zijn dichters en stelde voor aan de initiatiefnemer van de Moderne Olympiade – Pierre de Coubertin – om de heldendaad van Phidippides te herdenken tijdens de eerste Moderne Olympiade in Athene van 1896: de olympische marathonloop was een feit. Voortaan zouden de olympiërs de afstand tussen Marathon en Athene van 40 kilometer hardlopen op de laatste dag van de Zomerspelen.

De eerste marathon in 1896 liep ook echt van Marathon naar Athene en was de slotwedstrijd. 17 hardlopers namen deel aan de wedstrijd. Het was zo heet dat slechts 9 de finish in Athene haalden. De wedstrijd werd gewonnen door de Griek Spyridon Louis. Deze wedstrijd ging overigens over een afstand van 40 km. Pas in 1921 werd de afstand voor de marathon officieel vastgesteld op 42,195 km. Die verlenging kwam door een verandering van het parcours tijdens de Olympische Spelen van Londen. Ze wilden namelijk graag dat de marathon langs het Buckimham Palace zou gaan lopen…

De marathon groeide vooral in het laatste decennium uit tot de ultieme uitdaging van veel atleten. Elke zichzelf respecterende stad heeft een jaarlijkse marathon. Een hardloopwedstrijd gebaseerd op een koeriersloop die nooit plaatsvond en op de literaire verbeelding van een Engelse dichter….

 


Inschrijf- en machtigingsformulier

Sponsors

Get the Flash Player to see the slideshow.