Wat gebeurt in Athene blijft in Athene – Deel 3 – Wie is de Mol?

  • -

Wat gebeurt in Athene blijft in Athene – Deel 3 – Wie is de Mol?

Category : Verslagen

Op zondag 9 november liepen 10 enthousiaste BRC lopers de legendarische marathon tussen Marathon en Athene in Griekenland. Voor dit evenement hebben de 10 lopers en 3 begeleiders/partners 5 dagen in Athene verbleven. Wat gebeurde daar eigenlijk voor, tijdens en na de marathon?

Niets vermoedend stap ik met een deel van het marathonteam in het vliegtuig op weg naar de moeder van alle marathons  in Athene. Het belooft een fantastisch weekend te worden met een super enthousiaste groep die goed voorbereid is en van plan is er ook naast de marathon een gedenkwaardig weekend van te maken. Op weg naar ruim 42 slopende kilometers als excuus voor een gezellig ontspannen weekend!

 Al gauw wordt echter duidelijk dat dit mooie vooruitzicht schijn blijkt te zijn, want bij aankomst en hereniging met de rest van de groep blijkt al snel dat ik beland ben in het decor van een ware “Wie is de Mol ??”. Graag ontvouw ik, ter illustratie, enkele treffende passages uit mijn mollenboekje:

‘vrijdagmiddag 16.30 uur ; we zijn op weg naar de Taikwondohal voor het afhalen van onze startnummers. Volgens de gegevens moeten we uitstappen bij station Faliro. Theo en Remco lopen voorop richting de metro. Als we uitstappen bij Faliro blijkt de Taikwondohal in geen velden of wegen te bekennen. Christien en ik spreken een Griek aan die verbaasd naar onze vraag luistert en uitlegt dat we drie haltes terug moeten. Terug bij de groep blijkt Theo een Griekse te hebben gevonden die wel even met ons er naar toe wil lopen. De groep negeert het advies van Christien en ondergetekende en volgt Theo met zijn Griekse schone. Dit ‘even’ van deze dame blijkt vervolgens een wandeling van driekwartier door de grimmige buitenwijken van Athene te zijn!!! Onderweg zien we de schamele onderkomens van de Roma’s , vaak niet meer dan een omgebouwde pickup en wat zeil. De ziektekiemen gieren ons om het hoofd terwijl we goed moeten blijven kijken naar de weg omdat om de 20 meter een metersdiep gat in de weg aangebracht is… een eerste mollenstreek???’

‘vrijdag 18.30 uur, op weg naar Plaka. Erik is als enige al eens in Athene geweest (zegt hij) en ontpopt zich om die reden als reisleider. Hij wijst de weg door de miljoenenstad, maar ik heb een sterk vermoeden dat we kilometers omlopen. Erik weet een leuk restaurant maar kan dat zich als we er bijna zijn toch niet meer vinden ????? Tijdens het afrekenen doet hij bovendien een bijzondere wisseltruc met het geld uit de pot. Als we hem daarop aanspreken stottert hij wat  en beweert dat we nu een koffiepot van 20 euro hebben. Dit lijkt mij wel erg opzichtig….

‘zaterdag 9.30 uur , ontbijtzaal; de Hilversumse afdeling van de groep verschijnt aan het ontbijt in t shirts met daarop hun televisietoren ter inspiratie. In plaats van met enthousiasme wordt hun initiatief met hoongelach begroet. Dreigt er een tweespalt ?????

‘zaterdag 10.55 uur Parlementsgebouw; we zijn gespitst in twee teams. Team Kruiswijk/Dubbelaar en de rest. Eerstgenoemde team gaat met de hop on hop off bus , wij bezoeken de wisseling van de wacht voor het monument van de onbekende soldaat. Terwijl de dames en Martien druk bezig zijn, met gevaar voor eigen leven , met het maken van een foto met zoveel mogelijk mensen naast de soldaat, houden Erikjan en Rob zich opvallend afzijdig. Wanneer er plots een militair autootje opduikt en de wachten razendsnel en zonder enig ceremonieel worden vervangen zijn we stomverbaasd, verbluft . Erikjan en Rob tonen weinig reactie, wisten zij hiervan en lieten ze ons onnodig 5 Griekse minuten ( dat wil zeggen een half uur nederlandse tijd) wachten op hoegenaamd niets ???

Zaterdag 14.00 uur, Panathinaikos Stadion. Terwijl we als team ‘de rest’ hard bezig zijn met onze opdracht, worden we plots afgeleid door team Kruiswijk/Dubbelaar. Voor onze opdracht hebben we het prachtige stadion al drie keer van boven naar beneden doorzocht maar worden door team hop on hop off (weinig lopen dus) min of meer geforceerd nogmaals omhoog te klimmen voor een groepsfoto. Kon dat niet beneden????

Zaterdag 19.00 uur , restaurant op Plakka (waarvan Erik nu beweert dat dit zijn restaurant is ??) Martien neemt als enige van de lopers geen pasta, maar sardines als hoofdgerecht. Wat is hij van plan????

Zondag 8.50 uur Marathon stadion; Opvallend;  Remco onttrekt zich als enige aan de eedafname die door alle overige 12.999 deelnemers wordt afgelegd !!

zondag 14.00 uur ; Jan oogt na afloop van de marathon op het heuvelachtige parcours en in de zinderende hitte (strakblauw, rond de 24 gr) ongelofelijke fit , terwijl hij beweert de tocht in 3 uur 17 te hebben afgelegd?????

zondag 21.00 uur ; terwijl iedereen bijtijds zijn bed inrolt na een lange (om 5 uur ging de wekker) en vermoeiende dag blijven Erik en Martien nog hangen in het cafe om de hoek. Gespreksonderwerp ????

Maandag 9.50 uur, Syntagmaplein. Christien is als eerste kandidaat afgevallen en keert huiswaarts. Er wordt hartstochtelijk afscheid van haar genomen. Jammer dat ze weg moet, ze was een toffe kandidaat. Met haar marathon van 3 uur 34 heeft ze bovendien flink wat geld in de pot gebracht.

Maandag 10.10 uur,  Syntagmaplein. Ik heb een fietstocht met gids geregeld. Zij spreekt de legendarische eerste woorden : “Welke kant gaan we op ??” ( haha klein mollestreekje van mijn kant in de hoop dat ze ook mij zullen gaan verdenken…)

Theo en Irene nemen niet deel aan de fietstocht maar gaan shoppen Hoezo alweer shoppen????!!!!

Maandag  12.00 uur, door de steile steegjes van een prachtig wijkje aan de rand van de stad; Jan blijkt bij het aflopen van de trappetjes nu toch ook plots spierpijn te hebben , vreemd !!!

Maandag 18.15 uur dwars door Athene; Erik en Erik Jan ( die twee lijken een bondje gesloten te hebben) laten ons flink omlopen naar het restaurant; 30 minuten heen , terug 7 minuten ….. Er ontstaat verwarring bij het te nemen restaurantje  Terwijl Remco, Theo en ik nog bij eigenaar 1 staan , hebben Erik (weer hij !!) Irene, Saskia en Eva besloten dat we bij een volgende zullen gaan eten. Gevolg; Remco, Theo en ikzelf moeten een woedende Griek van ons afhouden terwijl de rest van de groep zich rustig installeert….

Verder is Eva wel erg geïnteresseerd in de rimpels van Erik. Spelen zij onder een hoedje ???

Dan, maandag laat, horen we dat de deelnemers uit Hilversum en Evelien als volgende zijn afgevallen en huiswaarts zullen moeten keren. Met een schat aan mooie ervaringen keren we huiswaarts. Tussen het ophalen van de mooie herinneringen door bespreken we de hamvraag van ons avontuur Wie was de mol ?? We hebben ieder onze eigen verdenkingen maar zeker weten we het niet . Dan volgt een bijzonder en alles verklarend moment;

Evelien is in de auto tijdens de laatste etappe van Brussel airport naar Hilversum wat in slaap gesukkeld. Plots schrikt ze wakker , kijkt verbaasd om zich heen en roept; “Ik ben de Mol!”

Irma


Inschrijf- en machtigingsformulier

Sponsors

Get the Flash Player to see the slideshow.