Op Weg Naar Marathon – Deel 5 – Terug naar Athene

  • -

Op Weg Naar Marathon – Deel 5 – Terug naar Athene

Category : Verslagen

marathon Athene groep

Op zondag 9 november a.s. loopt een groep enthousiaste BRC lopers de Marathon van Athene. Het is een legendarische marathon tussen Marathon en Athene in Griekenland. Het is niet alleen de eerste officiële marathon die ooit is gehouden maar ook de naam marathon komt hier vandaan. Wat heeft de marathon met Marathon te maken? En wat is zo speciaal aan de plaats Marathon? Erik van Houten neemt ons in een aantal afleveringen mee in deze boeiende geschiedenis.

De tactiek van Miltiades lukte. De Grieken gingen vol in de aanval en het duurde niet lang of de mannen bevochten elkaar op leven en dood. In het midden van het slagveld werd de smalle linie van de Grieken bijna doorbroken. Maar op de flanken hadden ze meer succes: hier rukten de Grieken op en dwongen ze de Perzen naar het midden, zodat hun formatie uiteenviel. Omdat de Perzen de Atheners niet konden omsingelen en de Atheense slagorder intact bleef, moesten de Perzen wijken voor de betere bewapening van de Grieken.

Al snel vluchtten de Perzen naar hun schepen of een nabijgelegen moeras in, waar de meesten verdronken. De Perziche aanvoerder Artaphernes slaagde er in om snel een achterhoede te organiseren die de aftocht dekte, zodat er maar 7 Perzische schepen in handen van de Atheners vallen. Het Perzische leger was binnen een paar uur in de pan gehakt. Dankzij de achterhoede was het grootste deel van de Perzische soldaten gered, maar het slagveld lag bezaaid met dode krijgers.

Miltiades wilde de stad Athene onmiddellijk op de hoogte stellen van de klinkende overwinning en gaf een hopliet de opdracht  om de boodschap zo snel mogelijk te brengen. De hopliet besloot in volledige waperuitrusting , in totaal zo’n 32 kilo, de ongeveer 40 kilometers van Marathon naar Athene te rennen. Hij wist Athene te bereiken en de overwinning door te geven en was toen dood neergevallen door uitputting.

De Grieken waren in de minderheid maar hadden dankzij hun slimme tactiek de slag gewonnen! Maar lang konden ze niet van deze overwinning genieten. De Perziche ruiters waren immers nog steeds op weg naar Athene, dat geheel onbeschermd was. De Griekse troepen waren uitgeput, maar moesten nu in actie komen om te voorkomen dat hun stad Athene in Perzische handen zou vallen.

Met grote snelheid liep het Atheense leger de 40 kilometers van Marathon naar Athene en voordat de Perzische vloot de Atheense kust bereikte, hadden de Grieken al hun posities ingenomen. De Perzen wisten niet wat ze zagen: ze dachten dat ze de Grieken hadden achtergelaten op het strand van Marathon. De soldaten van Datis restte niet meer dan een vernederende aftocht naar Perzië. De stad Athene was gered!

De volgende dag kwamen de Spartanen op het slagveld op het strand van Marathon aan. Ze hadden in 3 dagen 220 kilometer gereisd. De Spartanen waren zeer verbaasd. Tegenover de meer dan 6.000 lijken van Perzische soldaten konden de Spartanen slechts 192 Atheense hoplieten vinden die waren gesneuveld. Voor het eerst in de geschiedenis (er was altijd een grote rivaliteit tussen de stadstaten Sparta en Athene) bewonderden de Spartanen de Atheense moed en de klinkende overwinning.

 


Inschrijf- en machtigingsformulier

Sponsors

Get the Flash Player to see the slideshow.