Op weg naar Marathon – Deel 3 – Perzen landen bij Marathon

  • -

Op weg naar Marathon – Deel 3 – Perzen landen bij Marathon

Category : Verslagen

Op zondag 9 november a.s. loopt een groep enthousiaste BRC lopers de Marathon van Athene. Het is een legendarische marathon tussen Marathon en Athene in Griekenland. Het is niet alleen de eerste officiële marathon die ooit is gehouden maar ook de naam marathon komt hier vandaan. Wat heeft de marathon met Marathon te maken? En wat is zo speciaal aan de plaats Marathon? Erik van Houten neemt ons in een aantal afleveringen mee in deze boeiende geschiedenis.IMG-20141005-WA0003

De Perzen hadden een week nodig om Eritria te verwoesten. En die tijd gebruikten de Atheners om de Spartanen om hulp te vragen. De beste hardloper van Athene, Pheidippides, rende de afstand van 220 kilometer van Athene naar Sparta in 2 dagen. Daar aangekomen hoorden de hardloper echter dat de Spartanen om  godsdienstige redenen pas een week later konden vertrekken in verband met de viering van het Karneia-festival. Het was voor de Spartanen verboden om soldaten te sturen voordat de volle maan zich aan de nachtelijke hemel had getoond.

Pheidippides rende dezelfde afstand weer terug naar Athene. Daar hoorde hij dat de Perzen waren geland bij Marathon. In Athene barstte een discussie los hoe hier het beste op te reageren. De Atheense staatsman Themistocles had tevergeefs getracht zijn voorstel door te krijgen om een vloot te bouwen om de Perzische landing te voorkomen. Nu wilden hij de vijand tot achter de muren van de stad afwachten. Maar de strateeg Miltiades wist de Atheners te overtuigen tot een onmiddellijke aanval op de vijand. De Atheners waren namelijk ook bang dat bij een Perzisch beleg bij Athene de aanhangers van Hippias, de tiran die verdreven was uit Athene, verraad zouden plegen.

Binnen een paar uur waren 10.000 hoplieten uit Athene op het strand bij Marathon aangekomen om de Perzen in te sluiten zodat ze geen kant op konden. Miltiades besloot op het strand te wachten totdat de versterkingen uit Sparta zouden komen. Dit betekende dat de Atheners bijna een week moesten wachten voor Sparta te hulp kon schieten. De Atheense hoplieten met hun lange lansen trokken moedig op tegen de Perzische ruiters en boogschutters en begonnen een strijd die lang onbeslist bleef.

Hoplieten waren zwaarbewapende Griekse elitetroepen die op de maat marcheerden en een speciale formatie vormden, de zogeheten falanx. De Perzen waren een stuk minder goed georganiseerd. Zij moesten het vooral hebben van de omvang van hun leger. Maar op het strand van Marathon zou dat voordeel zich tegen hen keren.

Na 5 lange dagen vond Datis de patstelling op het strand van Marathon ondraaglijk worden. Het Atheense leger had de Perzen in de tang. Het strand bij Marathon bleek totaal onhoudbaar te zijn als bruggenhoofd voor de verovering van Athene 40 kilometer verderop. En de tijd werkte in Grieks voordeel, want elke dag kwamen de versterkingen uit Sparta dichterbij. De Atheners waren in de minderheid met 10.000 man, maar die hadden alle bomen omgehakt en daarmee de weg geblokkeerd, zodat de Perzische ruiters geen kant op konden. Er moest snel iets gebeuren voor de Perzen….

 


Inschrijf- en machtigingsformulier

Sponsors

Get the Flash Player to see the slideshow.