Verslag triathlon in Gooi en Eemlander

  • -

Verslag triathlon in Gooi en Eemlander

Category : Verslagen

Onder fraaie zomerse weersomstandigheden wisten  Tjardo Visser uit Almere en Ingrid van Lubek uit Hilversum  de 28 editie van de Triathlon in Nederhorst den Berg te winnen.  De Sprint-Triathlon in Nederhorst den Berg, officieus ook wel ‘het  Triathlon Kampioenschap  korte afstand van het Gooi’ genoemd, geniet al jaren een grote regionale belangstelling. Begin februari  werd  de deelnemerslimiet bereikt van 220 triatleten  en moest er een wachtlijst ingesteld worden.

Een twitterbericht van Tjardo Visser werd op de vooravond van de wedstrijd opgepikt door de organisatie, waarin Visser aankondigt wel van start te willen gaan in Nederhorst. Na overleg bleek er nog een plekje vrij, voor de winnaar van de editie van 2012. Een uitzondering!

De grote belangstelling deed het organiserende BRC (Bergse Runnersclub) besluiten om het al jaren onveilige fietsparcours langs de smalle dijken en wegen rond ‘ de Vecht’ te veranderen  –  een ernstige valpartij bij de voorgaande editie liet daar (opnieuw)  de noodzaak van zien.  Het nieuwe snelle fietsparcours, langs de doorgaande wegen door Nederhorst den Berg  riep enthousiaste reacties van de deelnemers op:  “het fietsparcours was uitstekend te doen”, aldus winnares van Lubek.  “van mij hadden die lange, rechte wegen nog wel wat langer mogen duren, dan kan je bij tegen wind nog meer het verschil maken”, vond Visser.

Het massaal toegestroomde publiek, kreeg tijdens de slotdag van het drie dagen durende  ‘Zomerspektakel’ in het Vechtdorp een zeer aantrekkelijke wedstrijd voorgeschoteld, over 500m zwemmen, 20km fietsen en 5km hardlopen.

Helaas stonden niet alle regiotoppers op de startlijst, als gevolg  van het NK Triathlon (halve afstand) in Didam, dat gelijktijdig plaatsvond. Dat gold niet voor winnaar Tjardo Visser, die op zaterdag in Didam de 10e plek op het NK wist te behalen.  “ Omdat mijn vader ook aan de start stond in Nederhorst,  leek het me leuk  – op de valreep – ook te starten”, zei de trotse Visser. Trots was de organisatie op de start van twee (oud) olympische deelneemsters, Ingrid van Lubek ( Sydney  2000) en de thuisfavoriete,  de “Bergse” Christine Toonstra (Barcelona 1992).

Na het startschot door voorzitter Jan van Wijk  van de stichting  Zomerspektakel, doken  de dames,  tien minuten eerder dan de heren het  frisse water van de Spiegelplas in, Van Lubek kwam met een ruime voorsprong het water uit, en bouwde deze voorsprong tijdens het fietsen en lopen gestaag uit.  De sterk lopende Tjardo Visser probeerde de tien minuten latere starttijd te compenseren,  maar kwam op de streep enkele minuten tekort. Dat leverde een unicum op voor de Bergse Triathlon, met de finish van een dame als eerste overall aankomende triatlete.

De strijd om de eerste inwoner van Nederhorst den Berg  – niet onbelangrijk in het dorp werd in het voordeel van Ray van der Zwan en Christine Toonstra beslecht.


Inschrijf- en machtigingsformulier

Sponsors

Get the Flash Player to see the slideshow.