Verslag Spiegelplasloop in de Brug

  • -

Verslag Spiegelplasloop in de Brug

Category : Evenementen , Verslagen

 Grote opkomst Spiegelplasloop

Door: Perla  Jap Sam Lam

Het is zondag 27 maart. Hardlopers uit onder andere Nederhorst den Berg, Kortenhoef, Weesp, Naarden en zelfs Amsterdam staan in de startblokken bij sporthal de Blijk voor de 10 km lange Spiegelplasloop. Martin van Wijk en Dingeman Goossen over dit evenement en de Bergse Runners Club.

 

Het wemelt van kleurige hardloopshirts, afgewisseld met verkeersregelaars in lichtgevende gele hesjes. Op de achtergrond is het ritmische getrommel van de Crescendo drumband te horen. De laatste aanwijzingen worden gegeven: ‘Ga jij maar vast naar het bruggetje om de eerste vrouw op te vangen’ instrueert trainer Theo Kruiswijk collega Evelien Buma.

Mooie omgeving

Na een welkomstwoord van Dingeman Goossen, voorzitter van de Bergse Runners Club (BRC), geeft burgemeester Martijn Smit het startsein. Zowel Goossen als Martin van Wijk, voorzitter van de evenementencommissie van de club, zijn tevreden over de opkomst. Van Wijk: ‘Ik had gehoopt op 150 deelnemers, maar het zijn er 165 geworden. Wat er bijzonder is aan het rondje Spiegelplas? Voor Bergse hardlopers is het een bekend rondje met emotionele waarde. Voor de hardlopers van buitenaf is het een loop in een fantastisch mooie omgeving. Kijk maar eens om je heen.’

Exact 10 km

In tegenstelling tot de twee eerdere edities van 8.5 km, is de loop deze keer exact 10 km. Goossen: ‘Wij hebben de loop nauwkeurig opgemeten. Een loper wil meten, wil kunnen zeggen ‘ik heb een persoonlijk record gelopen’ en dat kun je pas doen bij exacte afstanden van vijf, tien, vijftien km etc.

Inspanning en ontspanning

Hoe komt het dat hardlopen zo’n populaire sport is? Goossen: ‘Het is heerlijk om in de vrije natuur te sporten. Je hoeft ook niet veel aan te schaffen om hard te lopen én je houdt je conditie op gemakkelijke wijze op peil. Hardlopen is voor mij een combinatie van inspanning en ontspanning.’ Van Wijk vindt houdt van dit soort hardloopevenementen. ‘Op een dag als deze is er een samenhorigheid. Vandaag hebben wij bijvoorbeeld hulp gehad van mensen die niets met de hardloopsport te maken hebben. Het is toch mooi dat mensen zo bereid zijn om te helpen?’ Hardlopen hoort bij zijn leven, ‘als ik een weekend niet loop, heb ik geen goed weekeinde.’

 

Gezellige club

Wat vinden Van Wijk en Goossen van hun hardloopclub? ‘De BRC is een gezellige club,’ antwoordt Goossen.  ‘Sport en gezondheid staan centraal bij ons.’ Van Wijk vult aan: ‘De BRC heeft een lage instap wat betreft niveau, daarom kan iedereen meedoen. Bovendien is het een persoonlijke club, je leert de andere lopers snel kennen en dat maakt het leuk.’

 

Snelle  tijd

Reinier Nagel uit Amstelveen is als eerste de Spiegelplas rond. Hij zet een tijd neer van 37.19 minuten. Mark Hilberts (trainingscoördinator BRC) uit Nederhorst den Berg doet 37.46 minuten over het rondje. En Harry Bijl uit Weesp finisht na 38.39 minuten. Bij de vrouwen komt Annemieke den Admirant uit Weesp na 44.43 minuten als eerste binnen. Liz Boers-Maynard uit Nederhorst den Berg komt na 45.43 minuten over de streep, terwijl Karien Guinée uit Naarden na 46.17 minuten de eindstreep haalt. Eva van de Bovenkamp uit groep 3 van de BRC laat enthousiast weten dat ze 1.05.15 over het rondje heeft gedaan. 

Fantastisch evenement

De prijsuitreiking vindt plaats in de kantine van sporthal de Blijk. Goossen is tevreden over het verloop van het evenement en typeert het als ‘fantastisch’. ‘Het is de eerste keer dat de BRC promotie heeft gemaakt voor het rondje Spiegelplas en dan meteen zo’n grote opkomst.’ Hij is ook in zijn nopjes over de snelle tijd die de lopers hebben neergezet. De prijsuitreiking wordt afgerond met een tombola. En zo zorgt de BRC ervoor dat behalve de finalisten ook een aantal niet-finalisten met een prijsje naar huis gaan. .

Wil jij ook goed voorbereid mee doen aan de evenementen van de BRC? Train dan mee! De trainingen zijn op maandagavond om 19.30 uur, woensdagavond om 20.00 uur en zaterdagochtend om 8.30 uur. Het lidmaatschap bedraagt 30 euro per jaar. Meer informatie over de BRC en alle uitslagen van de Spiegelplasloop  vind je op www.bergserunnersclub.nl


Inschrijf- en machtigingsformulier

Sponsors

Get the Flash Player to see the slideshow.