Bergse Runners halen bevrijdingsvuur uit Wageningen

  • -

Bergse Runners halen bevrijdingsvuur uit Wageningen

Category : Verslagen

Kort na de officiële herdenking op 4 mei verzamelden zich 23 Bergse Runners bij de Brandweerkazerne. Om vanaf daar samen met de begeleiders naar Wageningen gebracht te worden. Vanuit Wageningen kregen rond 12.00 uur ‘s nachts ruim 200 loopgroepen /  atletiekverenigingen de fakkel met het bevrijdingsvuur aangestoken, om vervolgens vanaf Hotel de Wereld, de plek waarop 5 mei 1945 de capitulatie werd getekend, de afstand met ’brandende’ fakkel naar de betreffende woonplaats af te leggen – in estafette vorm. Met dit ‘symbolische’ vuur staan we stil bij het enorme leed dat de Tweede Wereldoorlog met zich mee heeft gebracht – en beseffen we we ons wat een voorrecht het is om in vrijheid te leven. Het aantal mensen dat de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt wordt, met het verstrijken van de jaren steeds kleiner en juist daarom mag het belang van herdenken en het besef van vrijheid niet verloren gaan, in een wereld die nog steeds veel oorlog, ellende en onvrijheid kent.
 

 
Het halen van het bevrijdingsvuur kan alleen slagen als mensen bereid zijn daarvoor een bijdrage te leveren. Lamme Textiel ( Jan Lamme) zijn we dankbaar voor het vervoer naar Wageningen in een luxe touringcar. De fantastische inzet van de Brandweer, die de ‘Runners’ steunden met maar liefst drie voertuigen en een enthousiaste bemanning. Na een lange nacht van lopen is niets zo prettig als een rustplaats, waar even op adem gekomen kan worden – en gegeten en gedronken, om vanaf daar de laatste etappe ( gezamenlijk) af te leggen naar het dorp. Die plek werd aangeboden door Loodgietersbedrijf Aad Dijs. Het Oranje Comité Nederhorst den Berg zorgde voor een ceremoniële en hartelijke ontvangst in het dorp. Gert-Jan Snoek zorgde ervoor dat de Runners gedurende hun 75 kilometer lange loodzware tocht van heerlijke proviand werden voorzien. Tot slot regelden Bert van der Haar en Gert-Jan Snoek van de Bergse Runners dat het evenement in goede banen werd geleid, samen met Gert van der Vliet en Dingeman Goossen, die de lopers gedurende de gehele nacht op de fiets begeleid hebben.
 
Natuurlijk moest er gebikkeld worden, de slaap en de stijve spieren overwonnen, maar met een supergevoel kijken de ‘Runners’ terug op een fantastisch en belangrijk evenement. Over 5 jaar zijn wij er weer bij!
 
 

Onder het menu Foto’s zijn meer foto’s te vinden.

 


Laatste berichten

Inschrijf- en machtigingsformulier

Sponsors

Get the Flash Player to see the slideshow.